×
Αρχική Συνταγές Προϊόντα Τips Μυστικά Επικοινωνία
Αναζήτηση συνταγής
Αναζήτηση
ΣΥΝΤΑΓΕΣ >

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Στόλεν από τη Γερμανία


Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Στόλεν από τη Γερμανία
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Στόλεν από τη Γερμανία
4/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Στόλεν από τη Γερμανία

heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Το στόλεν είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά, που φτιάχνεται στη Γερμανία παραδοσιακά, ήδη από τον 15ο αιώνα. Θα το βρείτε να πωλείται σε όλη τη χώρα την περίοδο των γιορτών. Το δικό μας στόλεν, εκτός από φρούτα, έχει και ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος ΙΟΝ!

Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
  • 250 μλ γάλα πλήρες
  • 1 κτγ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 25 γρ μαγιά φρέσκια
  • 75 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • ¼ κτγ αλάτι
  • 1 αυγό
  • 1 κρόκος
 Για τη γέμιση:
  • 50 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1 ½ κτσ κανέλα
  • ¼ κτγ μοσχοκάρυδο
  • ¼ κτγ γαρύφαλλο
  • 300 γρ μάρτσιπαν
  • 1 αυγό μεσαίου μεγέθους
  • 150 γρ μείγμα από κράνμπερι, σταφίδες, μύρτιλα, χουρμάδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας
  • 120 γρ κουβερτούρα γάλακτος ΙΟΝ, σε κομματάκια
  • 30 γρ ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, για άλειμμα
  • 1 κρόκος, για άλειμμα
  • ζάχαρη άχνη, για το σερβίρισμα
Μέθοδος

Για τη ζύμη:

  1. Σε ένα μπολάκι, ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη 1 κτσ ζάχαρη, ώσπου να γίνει χλιαρό, θρυμματίζουμε μέσα τη μαγιά και τα αφήνουμε για μερικά λεπτά, ώσπου να διαλυθεί και να φουσκώσει η μαγιά.
  2. Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη λακκούβα και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο, για αρκετά λεπτά, ώσπου να σχηματιστεί ζύμη.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αυγό, τον κρόκο, το λιωμένο βούτυρο και τα 50 γρ ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
  5. Σκεπάζουμε τον κάδο και τον τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος για 45’, ώσπου να φουσκώσει η ζύμη.

Για τη γέμιση και τη συναρμολόγηση:

  1. Μέσα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα μπαχαρικά.
  2. Τρίβουμε το μάρτσιπαν στον τρίφτη και το προσθέτουμε στο μπολ.
  3. Προσθέτουμε το αυγό, τα φρούτα και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά.
  4. Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
  5. Με ένα πινέλο, αλείφουμε την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο.
  6. Σκορπίζουμε επάνω ομοιόμορφα τη γέμιση, αφήνοντας ένα περιθώριο δύο εκατοστών από κάθε πλευρά.
  7. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα σφιχτό ρολό και έπειτα την κόβουμε στα δύο κατά μήκος.
  8. Τυλίγουμε τα δύο κομμάτια, στρίβοντάς τα το ένα γύρω από το άλλο, ενώνουμε τις δύο άκρες και τις πιέζουμε ώστε να κλείσουν και να σχηματίσουν ένα στεφάνι.
  9. Τοποθετούμε το στεφάνι επάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 30′.
  10. Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
  11. Με ένα πινέλο, αλείφουμε το στεφάνι με τον κρόκο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, ώσπου όλο το στεφάνι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Αν πάρει πολύ γρήγορα χρώμα στην επιφάνεια, το καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε να ψήνουμε.
  12. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει προτού το πασπαλίσουμε με άχνη και το σερβίρουμε.
  13. Φυλάμε το στόλεν που περίσσεψε μέσα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, εκτός ψυγείου, ως και για 1 βδομάδα.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Στόλεν από τη Γερμανία
heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή
Εγγραφείτε εδώ:
ion
Επισκεφθείτε επίσης:
ion
Ακολουθήστε μας:
Βρείτε μας στους επίσημους λογαριασμούς μας
@Amigdalou.ION @iongiapanta