×
Αρχική Συνταγές Προϊόντα Τips Μυστικά Επικοινωνία
Αναζήτηση συνταγής
Αναζήτηση
ΣΥΝΤΑΓΕΣ >

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Mince pie από τη Μεγάλη Βρετανία


Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Mince pie από τη Μεγάλη Βρετανία
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Mince pie από τη Μεγάλη Βρετανία
60'
Χρόνος εκτέλεσης
3/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Mince pie από τη Μεγάλη Βρετανία

heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Όποιος έχει περάσει ποτέ του τις γιορτές στην Αγγλία, σίγουρα θα έχει δοκιμάσει και δει παντού τις περίφημες mince pies, πίτες δηλαδή με γέμιση από ένα μείγμα ξηρών καρπών, φρούτων και μπαχαρικών, οι οποίες στολίζονται με αστέρια από ζύμη. Εμείς φτιάξαμε τη mince pie στη σοκολατένια εκδοχή της, με ζύμη από κακάο και ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας στη γέμιση.

Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 150 γρ βούτυρο ανάλατο
  • 60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 60 γρ αυγό χτυπημένο
  • 2 γρ αλάτι
  • 180 γρ αλεύρι μαλακό
  • 60 γρ κακάο ΙΟΝ
Για τη γέμιση:
  • 120 γρ σταφίδες μαύρες
  • 120 γρ σταφίδες ξανθές
  • 120 γρ κράνμπερι αποξηραμένα
  • 120 γρ φρουί γλασέ
  • 1 μεγάλο κόκκινο μήλο, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 200 γρ ζάχαρη μαύρη μαλακή
  • 125 γρ ανάλατο βούτυρο
  • ½ κτγ κανέλα σε σκόνη
  • ½ κτγ τζίντζερ σε σκόνη
  • ¼ κτγ μοσχοκάρυδο
  • ¼ κτγ μπαχάρι
  • 80 μλ μπράντι, κονιάκ ή σέρι
  • 100 γρ κουβερτούρα κλασική, σε κομμάτακια
Ειδικό Σκεύος

φόρμα τάρτας 20cm

Μέθοδος

Για τη ζύμη:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη, για αρκετά λεπτά, ώσπου να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
  3. Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι με το κακάο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
  5. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας και σχηματίζουμε μια μπάλα.
  6. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
  7. Βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με πλάστη σε πάχος περίπου 3 χιλ. επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
  8. Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόβουμε όση περισσεύει περιμετρικά.
  9. Κάνουμε παντού τρύπες με ένα πιρούνι.
  10. Σκεπάζουμε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την ταρτιέρα με κεραμικά βαρίδια ή με όσπρια.
  11. Ψήνουμε τη ζύμη σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 10-15’.
  12. Αφαιρούμε τα βαρίδια και το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ώσπου η ζύμη να ψηθεί παντού ομοιόμορφα.
  13. Στο μεταξύ, μαζεύουμε τη ζύμη που περίσσεψε, την ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη και με ένα κουπ-πατ σε σχήμα αστεριού, κόβουμε μπισκότα.
  14. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  15. Όταν η τάρτα έχει ψηθεί, τη βγάζουμε από τον φούρνο ώστε να κρυώσει και βάζουμε μέσα το ταψί με τα μπισκότα.
  16. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 10’ και όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Για τη γέμιση:

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλκοόλ και τη σοκολάτα μέσα σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε, σε χαμηλή θερμοκρασία.
  2. Ανακατεύουμε, ώσπου να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη και να μαλακώσουν αρκετά οι σταφίδες και το κράνμπερι.
  3. Αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  4. Όταν το μείγμα κρυώσει καλά, προσθέτουμε το αλκοόλ και το σκεπάζουμε. Σταδιακά θα απορροφηθούν τα υγρά.
  5. Τέλος, προσθέτουμε τα κομμάτια της σοκολάτας και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα.
  6. Όταν η ψημένη ζύμη της τάρτας έχει κρυώσει, τη γεμίζουμε την τάρτα με τη γέμιση που φτιάξαμε και τοποθετούμε από πάνω τα αστέρια.
  7. Μπορούμε να φτιάξουμε τη γέμιση από πριν και να τη φυλάξουμε σε αποστειρωμένο βάζο, εντός ψυγείου, για αρκετές εβδομάδες. Γίνεται επίσης ένα πολύ όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο. Βάλτε το σε ένα βάζο με μια όμορφη κορδέλα και χειροποίητη ετικέτα και χαρίστε το σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ώστε να φτιάξει τα δικά του mince pies.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Mince pie από τη Μεγάλη Βρετανία
heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή
Εγγραφείτε εδώ:
ion
Επισκεφθείτε επίσης:
ion
Ακολουθήστε μας:
Βρείτε μας στους επίσημους λογαριασμούς μας
@Amigdalou.ION @iongiapanta