ΙΟΝ
  • γνωριμία με τη σοκολάτα
    • ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ
    • ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΑΚΑΛΥΦΤΗΚΕ;
    • ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
    • ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΚΑΟ & ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
    • ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ;
  • η σοκολάτα στη ζωή μας
    • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
    • Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
    • ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
    • ΣΟΚΟΛΑΤΟ-ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!
  • τα οφέλη του κακάο και της σοκολάτας
    • Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
    • ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΥΓΕΙΑ
    • ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
    • ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ
  • από τον καρπό στη σοκολάτα
    • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • quiz
    • ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Σοκολάτα & υγεία

Σοκολάτα & υγεία

Τα οφέλη του κακάο και της σοκολάτας

  • Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
  • ΣΟΚΟΛΑΤΑ & ΥΓΕΙΑ
  • ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
  • ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Τα προϊόντα του κακάο και κυρίως η σοκολάτα έχουν μία ιδιαίτερη θέση στη ζωή μικρών και μεγάλων.  Η σοκολάτα, η τροφή των θεών όπως λέγεται το κακάο στα λατινικά – Theobroma Cacao1, όταν λιώνει στο στόμα, απελευθερώνει το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση του κακάο βελτιώνοντας τη διάθεσή μας, ενώ παράλληλα, συστατικά όπως η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη που περιέχονται στην σοκολάτα μάς δίνουν την αίσθηση της τόνωσης και της ευεξίας.

Εκτός όμως από τη βελτίωση της διάθεσης, ο εκάστοτε τύπος σοκολάτας (μαύρη, γάλακτος, λευκή, με ξηρούς καρπούς κτλ.) μάς τροφοδοτεί με πληθώρα μικρο- και μακρο- θρεπτικών συστατικών τα οποία ωφελούν την υγεία μας. Έτσι, η μαύρη σοκολάτα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών (φλαβονοειδή),1,2 τα οποία προέρχονται από τη μάζα του κακάο. Αντίστοιχα, η σοκολάτα γάλακτος διακρίνεται,επίσης, για την υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά (περιέχει περίπου το ήμισυ των αντιοξειδωτικών που περιέχει η μαύρη σοκολάτα). 3,4

Αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε φλαβονοειδή, μπορεί να επιδράσουν θετικά στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο5,6. Αξίζει να τονιστεί ότι, παρότι η σοκολάτα είναι πλούσια σε λιπαρά, η σύνθεσήτους, που στηρίζεται στο βούτυρο κακάο είναι τέτοια που δεν επιδρά στην χοληστερόλη του αίματος2. Η κατανάλωση σοκολάτας που περιέχει ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, έχει επιπρόσθετη θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, εξαιτίας της καρδιοπροστατευτικής δράσης των ξηρών καρπών7.

Η σοκολάτα σχετίζεται επίσης με τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, δηλαδή της αντίληψης, της εστίασης της προσοχής μας και άλλων διανοητικών διεργασιών8,9. Για το λόγο αυτό, θεωρείται ιδανική παρέα για σπουδαστές και μαθητές, σε περίοδο εξετάσεων, ενώ βοηθάει και στη συντήρηση της καλής κατάστασης της μνήμης, ακόμα και σε ηλικιωμένους, και στην πρόληψη της άνοιας και άλλων εκφυλιστικών ασθενειών.

Αν λοιπόν νιώθουμε κουρασμένοι ή κακοδιάθετοι και αναδυθεί η σκέψη της σοκολάτας στο μυαλό σας, αξίζει μια βόλτα στο πλησιέστερο κατάστημα.

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763413001681

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002822302000329

[3] https://dash.harvard.edu/bitstream/handle/1/4874836/1360667.pdf?sequence=1

[4] https://books.google.gr/books?id=ny9oVf4usz8C&pg=PR7&hl=el&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q&f=false

[5] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584904004551

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7848021

[7] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153170600176X

[8] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195666316300459

[9] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2017.00019/full

ΙΟΝ