Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν, πιστεύεται γύρω στο 1900 π.Χ., εμφανίστηκε το κακαόδεντρο. Το ανακάλυψε, κάπου στην Κεντρική Αμερική, η φυλή των Ολμέκων, και αργότερα των Μάγια, που πιθανόν ήταν οι πρώτοι που το καλλιέργησαν.
Οι Μάγια λάτρευαν το κακαόδεντρο, τόσο που του έδωσαν το όνομα Cacahuaquchtl, που σημαίνει «δέντρο». Ήταν το μοναδικό δέντρο στο οποίο είχαν δώσει όνομα. Πίστευαν μάλιστα ότι άνηκε στους θεούς και απολάμβαναν το πικρό, δυναμωτικό, θεϊκό ποτό που έφτιαχναν από τους σπόρους του (400 μ.Χ.). Το κακαόδεντρο έγινε για τους Μάγια σύμβολο ζωής και γονιμότητας και απεικόνιζαν τους καρπούς του σε τοιχογραφίες, σε αγγεία, αλλά και στα βιβλία τους σε κομμάτια χαρτιού από φλοιούς δέντρων.
Όταν έπεσε η αυτοκρατορία των Μάγια, γύρω στο 900 μ.Χ., στην περιοχή τους εγκαταστάθηκαν οι Τολτέκοι και αργότερα οι Αζτέκοι. Αυτοί χρησιμοποιούσαν τους σπόρους κακάο ως τροφή, αλλά και ως νόμισμα. Με δύο καρπούς αγόραζαν φρούτα και άλλα αγαθά, με τέσσερεις έναν λαγό, και με 100 έναν σκλάβο!
Το 1502 μ.Χ. ο Χριστόφορος Κολόμβος πραγματοποιεί το τελευταίο ταξίδι του στην Καραϊβική και δοκιμάζει το εξαιρετικό ποτό tchocolatl ή xocolatl, που του προσφέρουν οι Αζτέκοι. Δεν ενθουσιάζεται όμως και έτσι χάνει την ευκαιρία να αναγνωρίσει την αξία του Δέντρου των Θεών!
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1519 μ.Χ., φτάνει στο Μεξικό ο Ερνάν Κορτέζ. Οι Αζτέκοι τον υποδέχονται νομίζοντας ότι είναι θεός. Μέχρι να καταλάβουν το λάθος τους, ο Κορτέζ αντιλαμβάνεται την αξία των σπόρων κακάο, κατακτά τους Αζτέκους και εκμεταλλεύεται τους θησαυρούς των κακαόδεντρων.
Το 1527 μ.Χ. οι πρώτοι καρποί κακάο φτάνουν στην Ισπανία. Ανοίγουν σοκολατερίας σε ολόκληρη τη χώρα και οι Ισπανοί σπεύδουν να απολαύσουν το νέο αρωματικό ρόφημα που τους ξετρελαίνει.
Σταδιακά, η σοκολάτα ταξιδεύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το 1615 μ.Χ., χάρη στην πριγκίπισσα Άννα της Αυστρίας, την οποία παντρεύεται ο Λουδοβίκος ΙΓ’, η σοκολάτα γίνεται γνωστή στη Γαλλία, στην Αυλή του βασιλιά. Βασιλείς και ευγενείς προσλαμβάνουν τους προσωπικούς τους σοκολατοποιούς, οι οποίοι παρασκευάζουν τονωτικά ροφήματα από σπόρους σοκολάτας με πιπέρι και αρκετά μπαχαρικά!
Το 1657 μ.Χ. ένας Γάλλος ανοίγει την πρώτη σοκολατερί στο Λονδίνο. Το παράδειγμα του Γάλλου ακολουθεί και ένας Ιταλός μετανάστης, και οι δύο σοκολατερί γίνονται το αγαπημένο στέκι πλούσιων Εγγλέζων και πολιτικών.
Το 1765 μ.Χ., η σοκολάτα διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό και φτάνει στη Βόρεια Αμερική. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου είχε συνδεθεί με τους αριστοκρατικούς κύκλους και ήταν προνόμιο λίγων, στις ΗΠΑ η σοκολάτα αποτελεί απόλαυση για όλα τα κοινωνικά στρώματα.
Το 1879, οι Ελβετοί δημιουργούν την πρώτη σοκολάτα γάλακτος και ο Ελβετός σοκολατοποιός Ροντόλφ Λιντ επινοεί τη μηχανή κονσαρίσματος, για την ειδική επεξεργασία και παραγωγή σοκολάτας υψηλής ποιότητας.
Η σοκολάτα έρχεται στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Αρχικά αποτελεί είδος πολυτελείας, όμως σιγά σιγά γίνεται προσιτή και στο ευρύ κοινό.
Το 1930 ιδρύεται η ελληνική εταιρία ΙΟΝ. Μέχρι και σήμερα, η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρία εισαγωγής σπόρων κακάο στην Ελλάδα, από τους οποίους παρασκευάζει υψηλής ποιότητας προϊόντα κακάο και σοκολάτας, γράφοντας τη δική της ιστορία!