Μου αρέσει πολύ η σοκολάτα! Μήπως όμως τρώω περισσότερη από όση πρέπει; Μήπως τα σπυράκια που έχω τον τελευταίο καιρό συνδέονται με το ότι καταναλώνω αρκετή ποσότητα;… Μήπως με παχαίνει;… Μου ανεβάζει τη χοληστερίνη;… (την καλή ή την κακή;)… Μου χαλάει τα δόντια;… Μου δημιουργεί υπερένταση;… Τελικά, τι μου προσφέρει;
Είναι τόσο πολλοί οι μύθοι σχετικά με τη διατροφική αξία της σοκολάτας και την επίδρασή της στον οργανισμό μας… αλλά ας αναφερθούμε σε κάποιους από αυτούς:
- Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι, παρότι οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν συσχετίσει θετικά την κατανάλωση σοκολάτας με την παχυσαρκία, – συγκριτικά με την κατανάλωση άλλων τροφίμων ίδιας θερμιδικής αξίας – συστήνεται η κατανάλωση της σοκολάτας στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου1.
- Παρότι η σοκολάτα θεωρείται ότι επιδρά αρνητικά στην υγεία των δοντιών μας, στην πράξη δεν επιδρά αρνητικότερα από ότι άλλατρόφιμαπλούσιασε υδατάνθρακες. Όπως είναι γνωστό, οι υδατάνθρακες διασπώνται από τα βακτήρια της οδοντικής πλάκας παράγοντας οξύ, το οποίο επηρεάζει αρνητικά το σμάλτο των δοντιών1. Η στοματική υγιεινή και ο τακτικός έλεγχος από οδοντίατρο είναι η λύση.
- Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η κατανάλωση σοκολάτας συμβάλει στη δημιουργία ακμής2. Όσοι έφηβοι έχουν τάση προς ακμή, μπορούν να παρατηρήσουν αν η κατανάλωση σοκολάτας έχει κάποια επίδραση στον δικό τους οργανισμό και να την καταναλώνουν με μέτρο.