Μέσω των αισθήσεών του ο άνθρωπος προσλαμβάνει ερεθίσματα από τον εξωτερικό κόσμο. Οι αισθήσεις μας είναι πύλες επαφής με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας και η σοκολάτα τις διεγείρει με ποικίλους τρόπους. Προκαλεί το αίσθημα της απόλαυσης, γλυκαίνει τη διάθεσή μας, ξυπνάει μνήμες, αφυπνίζει, τονώνει και μας φέρνει πιο κοντά.
Η σοκολάτα προσφέρει ασύγκριτα γευστικά ερεθίσματα. Ο βασικός συνδυασμός γλυκιάς και πικρής γεύσης τονίζει τα αντίθετα και ταυτόχρονα τα ενώνει με μοναδικό τρόπο. Η μεγάλη ποικιλία γευστικών αποχρώσεων μένει στο στόμα μας για αρκετή ώρα και εμπλουτίζεται από διάφορα είδη γέμισης και πρόσθετα, όπως κρέμες με διάφορα αρώματα (βανίλιας, τριαντάφυλλο, φιστίκι, κ.ά.), πραλίνες, λικέρ, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και άλλα.
Δεν είναι όμως μόνο η αίσθηση της γεύσης που διεγείρεται από τη σοκολάτα. Η μυρωδιά της προκαλεί την όσφρησή μας με το έντονο άρωμά της. Τα ροφήματα κακάο και σοκολάτας κυριαρχούν στο πεδίο της όσφρησης. Αλλά και οι σοκολάτες υψηλής ποιότητας σε μορφή πλάκας μάς κερδίζουν με το άρωμα κακάο που αναδύουν, ιδιαίτερα όταν δεν επικρατεί η γλυκιά μυρωδιά.
Αν και η αίσθηση της όσφρησης συγγενεύει πιο άμεσα με τη γεύση, ο λαός μας λέει ότι «τρώμε πρώτα με τα μάτια». Ειδικά στις μέρες μας, η αίσθηση της όρασης επικρατεί στην επιλογή της τροφής. Συνήθως, επιλέγουμε το πιο άρτιο εμφανισιακά. Σε γενικές γραμμές η άρτια εμφάνιση δεν αποτελεί το πιο αξιόπιστο κριτήριο υψηλής θρεπτικής αξίας και γεύσης, στην περίπτωση όμως της σοκολάτας παίζει σημαντικό ρόλο. Η θαμπάδα και η ανομοιομορφία στη σύσταση της σοκολάτας αποτελούν ενδείξεις αλλοίωσης, ενώ το βαθύ, σκούρο καφέ-μαύρο χρώμα και η λεία, στιλπνή επιφάνεια, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της σοκολάτας υψηλής ποιότητας.
Η καλή σοκολάτα είναι επίσης τραγανή και όταν κόβεται στα δύο ακούγεται ένας καθαρός, κοφτός ήχος, που διεγείρει ευχάριστα την αίσθηση της ακοής! Και όταν λιώνει με ευκολία στο στόμα μας και απλώνεται ομοιόμορφα στον ουρανίσκο, (σημάδι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο), τότε διεγείρεται και η αίσθηση της αφής και η απόλαυση απογειώνεται!