Κατά την επεξεργασία των σπόρων κακάο, ο κακαοπολτός πιέζεται σε ειδική υδραυλική πρέσα, με πολύ υψηλή πίεση, ώστε να αποσπαστεί το βούτυρο κακάο. Το στέρεο σώμα που μένει, ψήνεται και στη συνέχεια αλέθεται για να γίνει η γνωστή μας σκόνη κακάο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δώσουμε σοκολατένια γεύση σε κέικ και άλλα γλυκά, ή ως ρόφημα.
Η σκόνη σοκολάτας, περιέχει λιγότερη κακαόμαζα από το αγνό κακάο και η γεύση της είναι πιο απαλή και γλυκιά. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ροφήματος σοκολάτας, που πίνεται ζεστό ή κρύο.
Αγαπημένο γλυκό παιδιών και εφήβων είναι η κρέμα κακάο με φουντούκια. Η πλούσια γεύση της και η βελούδινη υφή της προσφέρει ένα απολαυστικό σνακ που δίνει ενέργεια, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική.
Η τρούφα παράγεται συνήθως από σοκολάτα υγείας και χρησιμοποιείται στη διακόσμηση γλυκισμάτων, ως επικάλυψη, αλλά και για την παρασκευή ροφήματος σοκολάτας.