Η σοκολάτα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό και χωρίς οσμές χώρο. Οι ιδανικές συνθήκες συντήρησής της είναι: θερμοκρασία περιβάλλοντος 22οC (μέγιστη) και υγρασία, ιδανικά, κάτω από 70%, ώστε να αποφύγουμε το φαινόμενο εμφάνισης υγρασίας στην επιφάνειά της. Το νερό γενικά καταστρέφει την ποιότητα της σοκολάτας. το ίδιο και η απευθείας έκθεση στον ήλιο. Η σοκολάτα έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφά πολύ εύκολα οσμές από άλλα τρόφιμα, που αλλοιώνουν τη γεύση και τα αρώματά της. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε στους χώρους αποθήκευσης -ιδιαίτερα όταν δεν αερίζονται επαρκώς- να μην την τοποθετούμε κοντά σε τρόφιμα με ανεπιθύμητες οσμές.
Όταν η σοκολάτα λιώσει, αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη για κατανάλωση. Παρόλα αυτά, η κατ’ επανάληψη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει αλλοίωση στην όψη της σοκολάτας (δημιουργείται ένα θολό γκρι χρώμα στην επιφάνειά της λόγω του ότι ανεβαίνει εκεί το βούτυρο κακάο), αλλά και στην ποιότητα της γεύσης της. Αν ζείτε σε περιοχή με υψηλές γενικά θερμοκρασίες, είναι καλό να τοποθετείτε τη σοκολάτα στο ψυγείο, αφού πρώτα την τυλίξετε αεροστεγώς. Όταν θελήσετε να την χρησιμοποιήσετε, βγάλτε την από το ψυγείο και μην την ανοίξετε πριν έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (διαφορετικά, θα δημιουργηθεί υγρασία στην επιφάνειά της). Μπορείτε, βέβαια, να την απολαύσετε απευθείας και κρύα!