Η απάντηση βρίσκεται κάπου στην Κεντρική Αμερική, όπου και καλλιεργήθηκε το εντυπωσιακό κακαόδενδρο, χιλιάδες χρόνια πριν!
Οι πηγές χάνονται στα βάθη της ιστορίας, αλλά σύμφωνα με ευρήματα, η καλλιέργεια του κακαόδενδρου είχε ξεκινήσει ήδη από το 1900 π.Χ.
Οι Ολμέκοι και οι Μάγια απολάμβαναν ήδη από τότε το γευστικό ρόφημα που παρασκεύαζαν από το κακαόδενδρο!
Το 1000 μ.Χ., στην περιοχή κυριαρχούν οι Αζτέκοι, που αναγνωρίζουν την αξία του κακάο, καθώς τη χρησιμοποιούν και ως νόμισμα - με 10 κόκκους κακάο αγόραζαν ένα κουνέλι, με 100 έναν σκλάβο…
- Στη γλώσσα των Αζτέκων,
ο σπόρος κακάο, ένας σκουρόχρωμος κόκκος λέγεται cacahuatl και το ρόφημα που παρασκεύαζαν από το κακαόδενδρο, xocoatl.
Σας θυμίζει κάτι;
Ο χρόνος περνάει, αλλά η γεύση της σοκολάτας περνά από στόμα σε στόμα κι από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος δεν ενθουσιάζεται με τη γεύση του ροφήματος, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, το 1512, ο Ισπανός Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό. Κατακτά τους Αζτέκους, τον κατακτά η γεύση του κακάο.
Και κάπως έτσι, το πρώτο φορτίο κακάο ξεφορτώνεται στην Ευρώπη.
Εκεί, οι αριστοκρατικοί κύκλοι της Ισπανίας ξετρελαίνονται με την πλούσια γεύση του ροφήματος, που κατακτά χώρα-χώρα τη Γηραιά Ήπειρο.
Η Ευρώπη ενθουσιάζεται από «την τροφή των θεών», ,
όπως ονόμασε το κακάο ο Σουηδός βοτανολόγος Λινναίος!
Το 1780, δημιουργείται η πρώτη σοκολάτα βιομηχανικής επεξεργασίας στη Βαρκελώνη, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα, η σοκολάτα έρχεται και στην Ελλάδα. Την ίδια εποχή, οι Ελβετοί δημιουργούν την πρώτη σοκολάτα γάλακτος και ένας νέος κόσμος απόλαυσης γεννιέται!
Και φτάνουμε στον 20ο αιώνα!
Η σοκολάτα παίρνει τη σημερινή της μορφή και γίνεται η εξωτική αγαπημένη όλων μας, καθώς από το 1950 ως το 1980, η κατανάλωση κακάο και προϊόντων κακάο τριπλασιάζεται!
Το 1930 στην Ελλάδα ιδρύεται η ΙΟΝ και μαζί της γεννιούνται οι αγαπημένες σοκολάτες της χώρας.
Από την ΙΟΝ Γάλακτος, έως την ΙΟΝ Αμυγδάλου και τη Σοκοφρέτα, η σοκολάτα γράφει ιστορία… Την ιστορία της ΙΟΝ!