Όλα ξεκινούν από έναν σπόρο κακάο σε μακρινές τροπικές χώρες, για να δημιουργηθούν οι σοκολάτες ΙΟΝ που απολαμβάνεις καθημερινά. Κι αυτό γιατί η ΙΟΝ είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που ελέγχει όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την εισαγωγή και επιλογή του κόκκου κακάο έως το τελικό προϊόν. Φύγαμε για το υπέροχο ταξίδι της σοκολάτας στον κόσμο της ΙΟΝ!
Στη Γκάνα, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Εκουαδόρ, στη Τζαμάικα και σε άλλες τροπικές χώρες, οι καρποί κακάο ωριμάζουν πάνω σε εντυπωσιακά, ψηλά κακαόδεντρα, που φτάνουν ως τα 8 μέτρα. Κάθε χρόνο, ένα δέντρο παράγει περίπου 30 καρπούς από την πολύτιμη «τροφή των θεών» - Theobroma cacao!
Ο μεγάλος καρπός -που μοιάζει στο μέγεθος με πεπόνι- συλλέγεται, σχίζεται και οι κόκκοι κακάο διαχωρίζονται από τη λευκή σάρκα.
Μέσα σε πανέρια, οι κόκκοι υπόκεινται την απαραίτητη ζύμωση για να αποβληθεί ο πολτός που τους περιβάλλει. Κάτω από φύλλα μπανανιάς, αναπτύσσεται θερμοκρασία 50οC, απαραίτητη για να λιώσει ο πολτός, να δράσουν οι ζυμομύκητες και να μείνει ο κόκκος καθαρός!
Αφού ο κόκκος εκτεθεί στον ήλιο για να χάσει την υγρασία του, να πάρει το καφέ του χρώμα και να αρχίζει να αναδεικνύει το λεπτό άρωμά του, συσκευάζεται και ξεκινά το ταξίδι του προς τις χώρες επεξεργασίας!
Το ταξίδι συνεχίζεται στις μονάδες παραγωγής σοκολάτας, εκεί όπου το κακάο μεταμορφώνεται μαγικά στο αγαπημένο μας γλύκισμα!
Οι κόκκοι καθαρίζονται και αποθηκεύονται σε σιλό ανά ποικιλία.
Στα ειδικά καβουρδιστήρια, το κακάο αναπτύσσει το ιδιαίτερο χρώμα και άρωμά του, ενώ απομακρύνεται η υγρασία.
Σε αυτό το στάδιο, μετά από την αποφλοίωση του καβουρδισμένου κόκκου, προκύπτουν τα cocoa nibs -τα μικρά αρωματικά κομμάτια κακάο!
Ήρθε η ώρα για λίγη μαγεία! Nibs από διάφορες ποικιλίες αναμιγνύονται στις σωστές αναλογίες και αλέθονται, ώστε να δημιουργηθεί ο πολτός κακάο, ο οποίος θερμαίνεται για να αναπτύξει το υπέροχο άρωμά του.
Ώρα για τη συνταγή! Κακαοπολτός και τα υπόλοιπα συστατικά όπως το γάλα, το βούτυρο κακάο και η ζάχαρη, γίνονται ένα ομοιογενές μείγμα.
Εδώ, το λαχταριστό μίγμα μετατρέπεται σε σκόνη και αποκτά την βελούδινη υφή που έχει η σοκολάτα όταν λιώνει γλυκά στο στόμα μας!
Το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας! Αργά και σταθερά, το μείγμα ρευστοποιείται και τα αρώματα αναπτύσσονται στο μέγιστό τους!
Εδώ, οι σοκολάτες παίρνουν την τελική τους μορφή, μέσα σε μεγάλες πλάκες όπου προστίθενται και τα υπόλοιπα συστατικά (αμύγδαλα, φουντούκια, κλπ.). Οι φόρμες ψύχονται, η σοκολάτα στερεοποιείται… και εγένετο λιχουδιά! Ακολουθεί η συσκευασία και η αποθήκευση σε κατάλληλο χώρο!