Υγιεινό σοκολατένιο κέικ με παντζάρι και λάδι

Τσέρκι 16cm
60'
Χρόνος εκτέλεσης
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Συστατικά : baking powder, αβγά, αλάτι, αλεύρι Ζέας, γάλα, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ΙΟΝ Κακάο, ΙΟΝ Κουβερτούρα Κλασική, μαύρη ζάχαρη, παντζάρια
Σχετικά με το Σεφ :
Madame Gâteaux
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
23 Ιουλίου, 2021
Υγιεινό σοκολατένιο κέικ με παντζάρι και λάδι

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Αν αγαπάτε το κέικ καρότου και αν απολαύσατε το σοκολατένιο κέικ μας με κολοκύθι, αυτό το κέικ είναι για εσάς! Υγρό, σοκολατένιο και υγιεινό! Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο είτε να το γαρνίρετε με την γκανάς. Κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, αφού δεν περιέχει γαλακτοκομικά.
Συστατικά
Για ένα τσέρκι διαμέτρου 16 εκ.
Για το κέικ:
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 75 γρ ελαιόλαδο
- 75 γρ ηλιέλαιο ή κραμβέλαιο
- 400 γρ παντζάρι, βρασμένο, στον τρίφτη
- 150 γρ αλεύρι ζέας
- 100 γρ ζάχαρη καστανή
- 45 γρ κακάο ΙΟΝ
- 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
- ¼ κτγ αλάτι
- 120 γρ κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
- 1-2 κτσ σκόνη παντζαριού (προαιρετικά) ή κακάο ΙΟΝ
- 150 γρ κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
- 50 μλ γάλα της επιλογής σας (είτε αγελαδινό είτε φυτικό)
- 1 κτσ ελαιόλαδο
Μέθοδος
Για το κέικ:
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τα λάδια.
- Προσθέτουμε το παντζάρι και χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και μόλις κρυώσει (αλλά προτού αρχίζει να πήζει) την προσθέτουμε στον κάδο και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί.
- Ζυγίζουμε σε ένα μπολ τα ξηρά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο, μπέικιν πάουντερ και αλάτι) και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά σταδιακά στον κάδο και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Στρώνουμε το τσέρκι με αλουμινόχαρτο και γεμίζουμε με το μείγμα.
- Ψήνουμε το κέικ σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, για περίπου 50΄.
- Τεστάρουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ: εάν βγαίνει στεγνή, είναι έτοιμο.
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς προτού το ξεφορμάρουμε.
Για την γκανάς και τη διακόσμηση:
- Μπορούμε να απολαύσουμε το κέικ σκέτο και απλώς να το στολίσουμε πασπαλίζοντας λίγη σκόνη παντζαριού με ένα μικρό κόσκινο. Εναλλακτικά, μπορούμε να πασπαλίσουμε λίγο κακάο ΙΟΝ.
- Για την γκανάς, τεμαχίζουμε τη σοκολάτα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ.
- Βάζουμε το γάλα να βράσει, σε κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα.
- Χύνουμε το γάλα πάνω στη σοκολάτα και περιμένουμε 3-4’.
- Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθεί.
- Καλύπτουμε το κέικ με την γκανάς, απλώνοντάς τη με μια σπάτουλα.
- Πασπαλίζουμε με σκόνη παντζαριού και σερβίρουμε.
- Το κέικ αυτό είναι καλύτερα να καταναλωθεί φρέσκο. Φυλάμε το κέικ που περίσσεψε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, στο ψυγείο, ως και για 1 εβδομάδα.
Υγιεινό σοκολατένιο κέικ με παντζάρι και λάδι
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή