Vegan ψωμί μπανάνας χωρίς γλουτένη με ΙΟΝ Κουβερτούρα κλασική

8
90'
Χρόνος εκτέλεσης
1/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή
Συστατικά : αλεύρι χωρίς γλουτένη, βανίλια, ζάχαρη καρύδας, ΙΟΝ Κουβερτούρα Κλασική, λάδι καρύδας, μαγειρική σόδα, μαύρη ζάχαρη, μπανάνα, φυτικό λάδι, baking powder, αλάτι
Σχετικά με το Σεφ :
Μάγδα Γοδόση
Vegan ψωμί μπανάνας χωρίς γλουτένη με ΙΟΝ Κουβερτούρα κλασική

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Συστατικά
- 5 μέτριες πολύ ώριμες μπανάνες
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη
- 80 γρ. ζάχαρη καρύδας ή άλλη μαύρη ζάχαρη
- 70 ml λάδι καρύδας εξευγενισμένο ή άλλο φυτικό λάδι χωρίς έντονο άρωμα
- 2 κ.γ. baking powder
- ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
- 6 κ.σ. aquafaba
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- Μία πρέζα αλάτι
- 100 γρ. ΙΟΝ Κουβερτούρα κλασική κομμένη σε μικρά τετραγωνάκια (περίπου ½ εκ.)
- Για την aquafaba
- 125 γρ. ρεβύθια
- 1250 ml νερό
- 1 κομμάτι φύκι kombu (προαιρετικά)
Μέθοδος
- 1.Για την aquafaba: Βάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε ένα μεγάλο μπολ και τα αφήνουμε σκεπασμένα με νερό. Βράζουμε τα ρεβύθια σε μέτρια φωτιά, στο μετρημένο νερό και με το καπάκι στην κατσαρόλα μέχρι να απομείνουν 450 γρ. Σουρώνουμε, κρατάμε τα ρεβύθια για κάποια άλλη συνταγή (π.χ. χούμους) και αφήνουμε την aquafaba να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύουμε στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο μέχρι 4-5 μέρες.
- 2.Εκτέλεση για το ψωμί: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175° C, λαδώνουμε ελαφρά μία φόρμα ψωμιού και για μεγαλύτερη ευκολία στο ξεφορμάρισμα στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος έτσι ώστε εξέχουν οι άκρες του στην μακρυά πλευρά της φόρμας.
- 3.Σε ένα μεγάλο μπωλ πολτοποιούμε τις 4 μπανάνες. Η υφή του ψωμιού είναι καλύτερη αν αφήσουμε μερικά μικρά κομματάκια.
- 4.Προσθέτουμε το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.
- 5.Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σόδα, το baking powder, τα κομματάκια της κουβερτούρας και την aquafaba και ανακατεύουμε ίσα ίσα να αναμειχθούν.
- 6.Ρίχνουμε μέσα στη φόρμα το μείγμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα ή μαρίζ.
- 7.Κόβουμε την πέμπτη μπανάνα στη μέση καθέτως και βυθίζουμε ελαφρά το ένα μισό στην επιφάνεια του μείγματος έχοντας προς τα πάνω την επίπεδη πλευρά.
- 8.Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα ανάλογα με το φούρνο μας.
- 9.Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι και αν βγει καθαρό τότε το ψωμί είναι έτοιμο.
- 10.Αφαιρούμε από τη φόρμα και αφήνουμε το ψωμί πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.
Vegan ψωμί μπανάνας χωρίς γλουτένη με ΙΟΝ Κουβερτούρα κλασική
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής




250 Ψήφοι





Βαθμολογήστε τη συνταγή