×
Αρχική Συνταγές Προϊόντα Τips Μυστικά Επικοινωνία
Αναζήτηση συνταγής
Αναζήτηση
ΣΥΝΤΑΓΕΣ >

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Σοκολατένιος κορμός από τη Γαλλία


Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Σοκολατένιος κορμός από τη Γαλλία
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Σοκολατένιος κορμός από τη Γαλλία
Ταψάκι 25x35
90'
Χρόνος εκτέλεσης
4/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή

Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Σοκολατένιος κορμός από τη Γαλλία

heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα

Το πιο διάσημο ίσως γαλλικό γλυκό των Χριστουγέννων είναι το Bûche de Noël, ένα σοκολατένιο κέικ τυλιγμένο σε ρολό, που διακοσμείται έτσι ώστε να μοιάζει με κλαδί δέντρου. Η παράδοση ξεκινά από τον Μεσαίωνα, όταν οι αγρότες έβαζαν ένα κούτσουρο στη φωτιά το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, το ράντιζαν με κρασί ή αγιασμό και του άναβαν φωτιά. Αν το κούτσουρο έκαιγε για τουλάχιστον τρεις μέρες, αυτό σήμαινε πως θα είχαν καλή τύχη και καλή σοδειά την επόμενη χρονιά. Με το πέρασμα των χρόνων, όταν οι άνθρωποι πια δεν είχαν τζάκι στα σπίτια τους, το κούτσουρο μετατράπηκε σε επιδόρπιο! Σήμερα, θα βρείτε εκατοντάδες παραλλαγές του, παραδοσιακές και σύγχρονες, σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της Γαλλίας την περίοδο των γιορτών.

Συστατικά
Για το παντεσπάνι
  • 110 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 ½ κτσ κακάο ΙΟΝ
  • ½ κτγ μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κτγ αλάτι
  • 4 αυγά, χωρισμένα
  • 130 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική χωρισμένη σε 65 γρ + 65 γρ
  • 1 κτσ ηλιέλαιο
  • επιπλέον κακάο, για πασπάλισμα
Για τη γέμιση
  • 300 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής 35% λιπαρά
  • 30 γρ ζάχαρη άχνη
  • 5 γρ κακάο ΙΟΝ
Για την επικάλυψη και το στόλισμα
  • 200 γρ κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ
  • 170 μλ κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • φρέσκα κράνμπερι και δεντρολίβανο
Ειδικό Σκεύος

ταψάκι 25x35cm

Μέθοδος

Για το παντεσπάνι:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια και τα 100 γρ ζάχαρη ώσπου να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ και χωρίς να καθαρίσουμε τον κάδο, βάζουμε μέσα τους κρόκους, το ηλιέλαιο και τα άλλα 100 γρ ζάχαρη και τα χτυπάμε ώσπου να ασπρίσουν.
  3. Μεταφέρουμε τη μισή μαρέγκα μέσα στον κάδο και χτυπάμε για 20’’.
  4. Μεταφέρουμε την άλλη μισή μαρέγκα μέσα στον κάδο και χτυπάμε για άλλα 20’’.
  5. Ζυγίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε.
  6. Διπλώνουμε τα υλικά του μπολ με μια σπάτουλα μέσα στον κάδο, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε ένα λείο μείγμα.
  7. Αλείφουμε το ταψί πολύ καλά στον πάτο και τα πλαϊνά με βούτυρο ή με σπρέι ζαχαροπλαστικής.
  8. Κόβουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στο μέγεθος του ταψιού, το τοποθετούμε μέσα σε αυτό και το αλείφουμε και αυτό καλά με βούτυρο ή σπρέι.
  9. Απλώνουμε το μείγμα του κέικ μέσα στο ταψί και ισιώνουμε πολύ καλά με μια σπάτουλα.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 15’. Για να δούμε αν το κέικ είναι έτοιμο, το πιέζουμε με το δάχτυλό μας: θα πρέπει να ανεβαίνει ξανά επάνω, όπως ένα σφουγγάρι.
  11. Στρώνουμε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας επάνω στον πάγκο και επάνω της ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί μεγαλύτερο από το ταψί μας.
  12. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με άφθονο κακάο.
  13. Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, περνάμε γρήγορα ένα λεπτό μαχαιράκι περιμετρικά για να το βοηθήσουμε να ξεκολλήσει και αμέσως το αναποδογυρίζουμε πάνω στον πάγκο.
  14. Αφαιρούμε το ταψί και το χαρτί που είναι κολλημένο στο κέικ.
  15. Πολύ προσεκτικά, τυλίγουμε το κέικ σε ρολό, μαζί με την πετσέτα και το χαρτί.
  16. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά, για 2-3 ώρες.

Για τη γέμιση:

  1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, που πρέπει να είναι κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.
  2. Μόλις αρχίσει να πήζει, ρίχνουμε μέσα το κακάο και την άχνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια πηχτή κρέμα.
  3. Πολύ προσεκτικά, ξετυλίγουμε το κέικ και το αλείφουμε με την κρέμα.
  4. Χωρίς την πετσέτα και το χαρτί αυτή τη φορά, τυλίγουμε το κέικ ξανά σε ρολό, όσο πιο σφιχτό γίνεται χωρίς να το σπάσουμε.

Για την επικάλυψη και το στόλισμα:

  1. Σε ένα μπολ, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι ή στα μικροκύματα.
  3. Μόλις πάρει βράση, τη χύνουμε μέσα στο μπολ με την κουβερτούρα.
  4. Περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα ανακατεύουμε με αργές, κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχουμε μια λεία γκανάς
  5. Όταν η γκανάς κρυώσει και πήξει αρκετά, μπορούμε να βγάλουμε το κέικ από το ψυγείο και να το αλείψουμε με την γκανάς, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.
  6. Μπορούμε να σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο ή να κόψουμε ένα μικρότερο κομμάτι διαγώνια και να το τοποθετήσουμε στο πλάι, ώστε να μοιάζει με κλαδί.
  7. Με ένα πιρούνι, χαράζουμε τον κορμό από άκρη σε άκρη, ώστε να δημιουργήσουμε το εφέ του ξύλου.
  8. Διακοσμούμε με τα κράνμπερι και μερικά κλαράκια δεντρολίβανο και σερβίρουμε.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου: Σοκολατένιος κορμός από τη Γαλλία
heart
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή
Εγγραφείτε εδώ:
ion
Επισκεφθείτε επίσης:
ion
Ακολουθήστε μας:
Βρείτε μας στους επίσημους λογαριασμούς μας
@Amigdalou.ION @iongiapanta