Page 77 - ΙΟΝ - Έκθεση Εταιρικής υπευθυνότητας 2020
P. 77

Συνεπώς, για τα έτη 2019-2020, το ποσοστό του συμμορφωθεί με την πολιτική προμηθειών της αγορασμένου όγκου από προμηθευτές που έχουν εταιρείας είναι 100%.
Η Συνεισφορά μας στην Τοπική Κοινωνία μέσω Συμβολαιακής Καλλιέργειας
Στον κάμπο του Συκουρίου Λαρίσης βρίσκεται ένα από τα τρία μεγαλύτερα κέντρα γεωργίας αμυγδάλου στην Ελλάδα. Περίπου 2.000
τόνοι αμυγδάλου παράγονται στην ευρύτερη αυτή περιοχή το χρόνο και η ΙΟΝ Α.Ε. είναι ο μεγαλύτερος πελάτης καθώς αγοράζει για τις ανάγκες της παραγωγής της περίπου το 1/3 των ποσοτήτων αυτών.
Για να εξασφαλίσει την απόλυτη ποιότητα
του καρπού, η εταιρεία εφαρμόζει σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιέργειας
στα κτήματα (οπωρώνες) των καλλιεργητών
με τους οποίους συνεργάζεται. Εκεί διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό (γεωπόνο), ο οποίος εφαρμόζει σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργειας σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2.1-2.2, καθώς και σύστημα ελέγχου παραγωγής κατά την αποφλοίωση και τη διαλογή του καρπού. Ο γεωπόνος προσφέρει επιπρόσθετα και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους
συμβαλλόμενους γεωργούς και καθοδήγηση όπου χρειάζεται. Τέλος, παρακολουθεί και τα βιβλία των γεωργών, όπου καταγράφεται όλη η γεωργική διαδικασία.
Με αυτόν τον τρόπο η ΙΟΝ εξασφαλίζει τις αναγκαίες ποσότητες αμυγδάλου και φροντίζει
να τηρούνται ειδικές προδιαγραφές ποιότητας
και γεύσης για τα προϊόντα που χρησιμοποιούν αμύγδαλο, και ιδιαίτερα για όλη τη σειρά προϊόντων ΙΟΝ Αμυγδάλου. Στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας συμμετέχουν 200 καλλιεργητές/γεωργοί αμυγδάλου με 10ετή συμβόλαια.
Παράλληλα, γίνεται ετήσια πιστοποίηση από αναγνωρισμένο φορέα Γεωργικής Εκμετάλλευσης σχετικά με τη διαδικασία γεωργικής παραγωγής, σε ένα δείγμα 15 με 20 παραγωγών/γεωργών από τους 200 που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Τα δείγματα αποστέλλονται σε χημείο για αναλύσεις και υπάρχει ετήσια ανανέωση των πιστοποιητικών AGRO CERT.
Ουσιαστικό Θέμα: Μέριμνα για την Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων
Διαχρονική προτεραιότητα για την ΙΟΝ Α.Ε. είναι η διασφάλιση της Ασφάλειας και Ποιότητας, η οποία καθορίζεται από συνεχείς και αυστηρά ελεγχόμενες διαδικασίες.
Με κάθε της δράση, η εταιρεία προάγει την επικοινωνία και τη στενή, ειλικρινή συνεργασία τόσο με τις ελεγκτικές αρχές όσο και με τα υπόλοιπα μέρη της αλυσίδας τροφίμων, με στόχο την προστασία της υγείας του τελικού καταναλωτή.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, στην ΙΟΝ Α.Ε. ακολουθείται σύστημα ποιοτικού ελέγχου και σύστημα HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point), κατά τα διεθνή πρότυπα,
όπου το εξειδικευμένο μας προσωπικό ελέγχει την παραγωγή σε όλα τα στάδια, ενώ γίνεται καθημερινός οργανοληπτικός έλεγχος των παραγόμενων ειδών, ώστε η γεύση ΙΟΝ να είναι σταθερά απολαυστική.
Απώτερος στόχος των αυστηρών προδιαγραφών και εντατικών ελέγχων, είναι να εξασφαλίζεται
η απόλυτη ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά
και η ποιότητα στη γεύση ΙΟΝ που όλοι έχουμε αγαπήσει.
Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας 2020
75












































































   75   76   77   78   79