Σοκολατένια τάρτα με λεμονόκρεμα και δεντρολίβανο
τάρτα διαμέτρου 20cm
270'
Χρόνος εκτέλεσης
4/5
Βαθμός δυσκολίας
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή
Σχετικά με το Σεφ :
Madame Gâteaux
Ημερομηνία Δημοσίευσης:
15 Νοεμβρίου, 2021
Σοκολατένια τάρτα με λεμονόκρεμα και δεντρολίβανο
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Αυτή η τάρτα είναι για εσάς που αγαπάτε τον συνδυασμό κακάο και λεμονιού – κάτι μας λέει πως είστε αρκετοί!
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 30 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 75 γρ βούτυρο
- 80 γρ αλεύρι μαλακό
- 40 γρ κακάο ΙΟΝ
- ¼ κτγ αλάτι
- 30 γρ αυγό
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο, πολύ ψιλοκομμένο
- 4 αυγά
- 2 κρόκοι
- 130 γρ λεμόνι φρεσκοστυμμένο
- ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
- 260 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 110 γρ βούτυρο ανάλατο, τεμαχισμένο
Μέθοδος
Για τη ζύμη:
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο με το φτερό, ώσπου να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε, ώσπου να ενσωματωθεί.
- Σε ένα μπολ, ζυγίζουμε το αλεύρι, το κακάο ΙΟΝ, το αλάτι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και τα ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ στο μίξερ και χτυπάμε ώσπου να έχουμε μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ώστε να σχηματίσουμε μια μπάλα.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την τοποθετούμε για 30’ στο ψυγείο.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 3 χιλ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα με κεραμικά βαρίδια ή με όσπρια.
- Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 15’.
- Αφαιρούμε το χαρτί και τα βαρίδια και συνεχίζουμε, ώσπου η ζύμη να ψηθεί εντελώς.
- Αφήνουμε τη ζύμη να κρυώσει εντελώς προτού ξεφορμάρουμε και γεμίσουμε την τάρτα με τη λεμονόκρεμα.
Για τη λεμονόκρεμα:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά, τους κρόκους και τη μισή ζάχαρη με έναν αυγοδάρτη, ώσπου να αφρατέψουν.
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το λεμόνι, το ξύσμα και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μέτρια θερμοκρασία.
- Μόλις πάρουν βράση, χύνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά με τον αυγοδάρτη, ώσπου το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
- Μεταφέρουμε ξανά όλο το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη, για μερικά λεπτά, ώσπου η κρέμα να πήξει.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με τον αυγοδάρτη, ώσπου να λιώσει μέσα στην κρέμα.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, αλλά την αφήνουμε ξεσκέπαστη να κρυώσει καλά.
- Όταν η κρέμα κρυώσει, γεμίζουμε την τάρτα.
- Ισιώνουμε με μια σπάτουλα την επιφάνεια και τοποθετούμε την τάρτα στο ψυγείο για 2 περίπου ώρες, ώστε η κρέμα να πήξει.
- Για το σερβίρισμα, στολίζουμε την τάρτα με φέτες λεμονιού και κορυφές δεντρολίβανου. Μπορούμε επίσης να τη διακοσμήσουμε με ξύσμα από κλασική κουβερτούρα ΙΟΝ.
- Η τάρτα αυτή είναι καλύτερα να φαγωθεί όσο πιο φρέσκια γίνεται. Εάν, όμως, μας περισσέψει, τη φυλάμε στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, έως και για 2-3 μέρες.
Σοκολατένια τάρτα με λεμονόκρεμα και δεντρολίβανο
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Προσθήκη
στα αγαπημένα
Βαθμολογία Συνταγής
250 Ψήφοι
Βαθμολογήστε τη συνταγή