Πώς διαπιστώνουμε εάν το κέικ μας έχει ψηθεί;
Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα. Παίρνουμε μια καθαρή οδοντογλυφίδα, ανοίγουμε τον φούρνο και τη βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ. Τη βγάζουμε: εάν είναι στεγνή, σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Δοκιμάζουμε το ίδιο τεστ σε δύο-τρία σημεία του κέικ ακόμα, ειδικά αν ψήνουμε ταυτόχρονα δύο ή περισσότερα παντεσπάνια, διότι οι οικιακοί φούρνοι δεν ψήνουν ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία. Εάν η οδοντογλυφίδα είναι υγρή, συνεχίζουμε το ψήσιμο και επαναλαμβάνουμε το τεστ σε μερικά λεπτά.
Εάν το κέικ έχει σκουρύνει πολύ, αλλά η οδοντογλυφίδα παρόλα αυτά είναι υγρή, καλύπτουμε το κέικ με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο για να μην πάρει άλλο χρώμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
Εάν το κέικ έχει μεγαλύτερο ύψος από αυτό της οδοντογλυφίδας (πχ εάν ψήνουμε ένα ψηλό bundt cake) μπορούμε αντί για οδοντογλυφίδα να χρησιμοποιήσουμε ένα ξυλάκι για σουβλάκι.